Data
10 juliol 2024

Compartir

Què ha passat en el segon trimestre de 2024?

El creixement econòmic mundial continua sent resilient, encara que amb unes certes diferències regionals. L’economia dels EUA mostra un lleuger alentiment, mentre que les economies europees, a excepció de l’alemanya, estan accelerant. La inflació persisteix però no s’espera que augmenti. Els tipus d’interès han estat rebaixats moderadament a Europa i s’anticipa una reducció similar als Estats Units abans de finalitzar l’any.

Factors d’incertesa

1.Eleccions franceses: La fragmentació en els resultats i la pèrdua d’autoritat de Macron generen dificultats per a aconseguir acords, en un context d’elevada despesa pública i crítiques de la UE per la deterioració fiscal.

2.Eleccions a Estats Units: La incertesa sobre el candidat demòcrata i l’augment de la despesa en els programes electorals de tots dos partits afegeixen incertesa, en un moment de dèficit fiscal rècord.

3.Guerra comercial: Les tensions comercials entre els EUA/Europa i la Xina podrien augmentar la inflació futura. Els conflictes geopolítics també són una preocupació.

Reaccions del mercat

 • Renda Variable: Beneficiada per les expectatives de baixades de tipus d’interès i el creixement econòmic positiu. El S&P 500 va pujar un 3,92%, liderat pel sector tecnològic en el Nasdaq (+8,26%). Europa i el Japó van mostrar menors augments, liderats per valors cíclics. Els mercats emergents també van mostrar bons rendiments, amb la Xina impulsant la confiança del consumidor.

 

 • Renda Fixa: Millor rendibilitat en segments de major risc. El deute públic es va veure penalitzada per la reducció d’expectatives de baixades de tipus. Els índexs de Renda Fixa Corporativa i Governs van tenir rendiments negatius.

 

 • Divises: El dòlar es va depreciar un -0,71%.

Perspectives

 • Estats Units: S’espera un creixement més lent a causa de l’alt cost dels préstecs i una menor demanda interna. La Reserva Federal manté una política de tipus alts. La política fiscal expansiva post-COVID ha incrementat el dèficit pressupostari.

 

 • Europa: S’anticipa un creixement sòlid impulsat per esdeveniments com els Jocs Olímpics de París i altres competicions. La inflació es manté entorn del 3%, i el Banc Central Europeu podria realitzar més retallades de tipus.

 

 • Mercats emergents: S’espera una estabilització econòmica a la Xina, la qual cosa podria millorar la confiança del consumidor i les valoracions del mercat. La relocalització de cadenes de subministrament beneficia a països com l’Índia, Vietnam, ASEAN i Mèxic.

 

 • Japó: L’economia mostra solidesa amb un consum en augment, inflació estable i una depreciació del ien. Les mesures del govern estan impulsant el consum i la retribució a l’accionista.

Riscos i oportunitats

 • Conflictes geopolítics: Les tensions a Gaza i Ucraïna continuaran impactant les cadenes de subministrament i el cost de matèries primeres.

 

 • Riscos polítics: Les retallades d’impostos i aranzels als EUA i les eleccions a França i el Regne Unit són factors d’incertesa.

 

 • Renda Fixa: Aporta valor com a diversificació enfront d’una possible desacceleració i com a font d’ingressos en un entorn de tipus alts.

 

 • Renda Variable: La inversió activa en temàtiques de creixement estructural, com la desglobalización i la intel·ligència artificial, pot ser beneficiosa.

 

En conclusió, malgrat les diverses incerteses i riscos, les perspectives de creixement global continuen sent positives. Una gestió activa i diversificada és clau per a navegar aquest entorn econòmic volàtil.

Data
10 juliol 2024

Compartir

Llamar Contactar