Data
12 setembre 2023

Compartir

Visió de mercat setembre

Què està passant en els mercats financers aquest mes?

 

La nostra visió de mercat de setembre:

Conforme anava avançant el mes d’Agost, el focus d’atenció del mercat es va anar desplaçant des dels tipus d’interès cap al creixement econòmic.

Les dades globals macroeconòmiques publicades van anar mostrant signes de desacceleració:

 

Estats Units

Als EUA, a principis de mes, l’agència de qualificació creditícia Fitch va rebaixar el seu ràting de AAA a AA+ per primera vegada des de 1994.

Moody’s, una de les principals agències de qualificació, va procedir a revisar les qualificacions de diversos dels principals bancs del país, després d’haver degradat prèviament la qualificació d’aproximadament una desena de bancs mitjans i petits.

Aquesta decisió es va basar en els desafiaments de finançament i la disminució de la rendibilitat que el sector enfronta, la qual cosa suposa una prova significativa per a la seva solidesa creditícia.

En la seva reunió anual de Jackson Hole, el president de la FED va mantenir el seu discurs de calibrar l’efecte de la seva política sense assenyalar un risc a l’alça.

El mercat laboral es va mantenir fort, però la inflació va continuar la seva tendència decreixent amb signes de feblesa en el creixement econòmic.

 

Europa

A Europa la inflació es va mantenir elevada amb un creixement molt feble.

Xina

A la Xina després d’un inici de mes carregat de males notícies: caigudes en el sector immobiliari, males dades d’atur juvenil i creixement econòmic, es van anunciar diferents programes d’ajudes a les famílies i empreses via estímuls fiscals entre altres.

A més, el Banc Popular de la Xina va reduir el seu tipus d’interès per a intentar impulsar la seva economia.

D’altra banda, la geopolítica va cobrar importància d’una banda amb la reunió i posterior ampliació dels BRICS que inclourà: l’Iran, l’Aràbia Saudita, Unió dels Emirats Àrabs, l’Argentina, Egipte i Etiòpia.

D’altra banda, amb les exempcions i nous aranzels per a alguns productes entre els EUA i la Xina, així com nous anuncis per part d’Europa d’ajuda en defensa a Ucraïna i el conflicte del cereal ucraïnès.

 

Com està reaccionant el mercat?

Tot això es va traduir en caigudes dels mercats financers, especialment en els actius de risc.

  • La Renda Variable Emergent va ser l’índex amb una pitjor evolució, caient un -4,85%, a causa del pes específic de la Xina i la incertesa que pesa sobre la seva economia.
  • La Renda Variable dels EUA es va comportar millor amb un 1,93%, amb una inflació més controlada i una major probabilitat de desacceleració suau en lloc de la recessió esperada.
  • La Renda Variable japonesa va destacar pel seu bon comportament, secundada per unes dades tant macroeconòmiques com microeconòmics que la van impulsar un 0,32% en el mes.
  • Quant a la Renda Fixa, el vèrtex de Governs va ser el que va tenir un millor comportament amb caigudes del -0,12%.

Aquest entorn va afavorir l’apreciació del dòlar en un 1.40% contra l’euro en el mes.

Data
12 setembre 2023

Compartir

Llamar Contactar