Data
9 maig 2024

Compartir

Què ha passat aquest mes?

Durant el mes d’Abril, les dades macroeconòmiques publicades als EUA van mostrar un repunt en la inflació i una demanda privada resilient que van intensificar que la Reserva Federal iniciï més tard de l’esperat la baixada de tipus d’interès descomptada pel mercat.

En contrast, a Europa, el Banc Central va mantenir l’inici de la baixada de tipus d’interès al juny.

Per contra, l’IPC japonès va pujar un 2,7% interanual, una bona notícia per a un país que surt d’una deflació que ha durat dècades.

Quant als Mercats Emergents, la Xina va destacar amb un creixement del PIB del 5.3% interanual en el primer trimestre de 2024, superant les expectatives.

A nivell microeconòmic, les empreses van publicar els resultats del primer trimestre de 2024:

Als Estats Units, el 72% de les empreses del S&P 500 van publicar resultats i un 78% van superar les estimacions.

A Europa, del 60% de les empreses del Stoxx600 que van publicar només un 56% van superar estimacions.

Durant el mes d’abril es van incrementar les tensions geopolítiques:

– El conflicte a Orient Mitjà escala amb l’atac de l’Iran a Israel com a represàlia al recent atac contra un consolat iranià a Damasc.

– Augmenta la tensió entre els Estats Units/ Europa amb la Xina a causa de les noves sancions imposades per totes dues parts.

Com han reaccionat els mercats?

Aquest context no va afavorir als mercats financers que, generalment, van tenir rendibilitats negatives aquest mes.

L’excepció va ser la Renda Variable Emergent, que va tancar en positiu amb un increment del 1,31% en l’índex MSCI Emerging Markets Eur Hedged, gràcies, principalment, per les dades econòmiques favorables de la Xina.

La resta de mercats van acabar en negatiu. El mercat l’americà va ser el mes afectat amb una caiguda del -4,31% aquest mes a causa de l’agreujament de les tensions geopolítiques.

La Renda Fixa també va experimentar un mal comportament, sobretot els trams més llargs, a causa de la perspectiva d’un retard en les baixades de tipus d’interès als Estats Units.

L’índex de Renda Fixa Governs va caure un -1,46% (Bloomberg Barclays Global Government Bond Eur hedged).

L’índex de Renda Fixa Corporativa (Bloomberg Barclays Global Corporate Bond Eur hedged) va caure un -2,03%.

Davant aquest escenari el dòlar es va apreciar en el mes.

Com ens posicionem?

Mantenim la neutralitat en l’assignació d’actius davant un context favorable al risc degut a un creixement millor de l’esperat i a una desacceleració de la inflació encara que a un ritme més lent.

Data
9 maig 2024

Compartir

Llamar Contactar