Data
25 març 2025

Compartir

Què ha passat en els mercats financers?

Aquest mes de Febrer es va caracteritzar per la publicació en general d’unes dades macroeconòmiques bones punt de PIB (exceptuant Alemanya que continua en contracció), ocupació i inflació.

També la publicació dels resultats empresarials del 4T 2024 van acompanyar sent millors de l’esperat globalment. Per exemple, els BPA mostren que els beneficis van augmentar aproximadament un 18,1% en comparació amb el mateix trimestre de l’any passat. Més d’un 97% dels resultats dels integrants del S&P500 ja s’han publicat

Finalment, les polítiques monetàries continuen favorables al creixement, amb uns tipus d’interès als EUA en pausa després de baixar del 5,5% al 4,25% actual, manteniment del cicle de baixades a Europa i mínima pujada al Japó (venien de tipus d’interès negatius).

No obstant això, aquest context mundial favorable no va servir per a apaivagar als mercats que es van moure en el mes al compàs d’un Trump erràtic i impredictible. Aquest desconcert i confusió sobre les mesures aranzelàries a aplicar quant a quantia, país i data d’aplicació van començar a passar factura.

Estats Units

A final de mes, les dades publicades de confiança dels consumidors americans van registrar la seva major caiguda des de 2021 davant la preocupació que la inflació estigui augmentant i el creixement econòmic pugui estar desaccelerant-se. Això va generar inquietud en el consumidor, amb un menor nivell de despesa, juntament amb unes pitjors condicions del mercat laboral (sobretot públic amb les mesures implementades pel DOGE) i unes expectatives d’inflació més elevades.

També les dades immobiliàries de Gener es van afeblir i les sol·licituds de subsidi de desocupació van aconseguir la seva xifra més alta des d’Octubre passat.

Aquest desconcert i falta d’estabilitat és la que està frenant els plans d’inversió de les empreses ja que adopten una política proactiva en funció de les condicions del mercat, actualment difícils de predir.

Tot això sembla tindrà un impacte en la inflació, ja descomptat pel mercat, però també en el creixement de manera més ràpida de l’esperat.

Després de les eleccions presidencials americanes, les promeses de retallades d’impostos i desregulació per part de la nova administració van portar a un ral·li als EUA liderat per les tecnològiques, bancs i indústria davant unes bones expectatives de la política Trump 2.0. No obstant això, aquest entusiasme s’ha frenat.

Aquest mes de Febrer la incertesa general, una implementació més agressiva en aranzels i uns resultats de Nvidia que van superar però no van sorprendre el mercat, van portar a una recollida de beneficis en les borses dels EUA, penalitzant principalment a les petites companyies i a les “7 Magnífiques”.

La part positiva de la política Trump quant a desregularització i política fiscal que va ser un dels pilars del ral·li de final d’any encara no ha pogut implementar-se.

Europa

Oposadament, a Europa el momentum en el mes ha estat positiu en venir d’unes expectatives baixes. Les dades macroeconòmiques publicades van ser lleugerament negatius quant a creixement. No obstant això, la senda de baixada de tipus d’interès juntament amb l’activació de mesures a adoptar com a resposta a les polítiques “dictatorials” imposades per Trump busquen estimular el creixement:

  • Resultat de les eleccions alemanyes: encara que amb auge de l’extrema dreta, una coalició de la CDU juntament amb el partit sortint SPD, serà suficient per a un nou govern que hauria de flexibilitzar els límits constitucionals del país sobre l’endeutament del govern. Ara com ara, Merz acorda augmentar la despesa en defensa i infraestructura per a reactivar l’economia.
  • Implementació de mesures en el si de la Unió Europea encaminades a impulsar el creixement i la competitivitat per a poder competir amb els EUA i la Xina.

Exemples d’aquestes són:

  • “Llei Òmnibus” buscant reduir un 25% la paperassa per a la gran empresa europea i 35% per a la Pime.
  • Pacte Verd que es manté, però se simplificaran els seus objectius per a incrementar el seu accés. Per exemple, ja s’ha anunciat la rebaixa per al compliment del sector actuacions europeu sobre els nivells de CO2 permesos.
  • Proposta d’impulsar grans grups empresarials europeus en finances, energia… per a poder afrontar les grans inversions en innovació necessàries.

Xina

També a la Xina es van donar “brots verds” amb una millora de les dades de consum i l’aparició de DeepSeek que van tornar a posar a la Xina en el mapa global com a líder en innovació.

La celebració de l’Assemblea Nacional aquesta primera setmana de Març aportarà més dades quant a objectiu de creixement anual estimat per a enguany i estimació de les possibles ajudes d’estímul.

Altres mercats

La resta de mercats com el Japó, l’Índia o altres es van veure penalitzats en el mes principalment per la sortida de fluxos institucionals davant l’increment de la volatilitat i no per factors intrínsecs interns, els quals continuen sent favorables al creixement.

Renda Variable

Com comentat, aquest primer mes d’aplicació de les polítiques Trump 2.0 ha estat positiu per a gairebé tots els actius financers exceptuant els EUA penalitzada per l’execució de les mesures negatives de la seva campanya (polítiques aranzelàries i de deportació) davant la demora de les seves mesures positives (política fiscal i desregulació). La idea de finançar aquestes a través dels aranzels recaptats a la resta de països o de la reducció de la despesa impulsada pel DOGE està tenint els seus problemes.

Tot això es va traduir amb caigudes del -1,42% en el S&P500 o un -5,45% en l’índex de petites companyies Russell 2000. Europa va ser el mercat que més va pujar en el mes amb un 3,64% o la Xina un 2,50%.

Renda Fixa

Quant a Renda Fixa, els bons van tornar a ser un motor de diversificació. L’increment de la volatilitat va beneficiar als bons a llarg termini com a actiu refugi mentre els bons a curt termini van continuar donant bon rendiment. Quant a crèdit, l’economia en general es va mantenir fort pel que el seu rendiment va ser major que el del deute sobirà. Amb això, el deute corporatiu va acabar el mes en un 1,45% de rendibilitat i el deute sobirà un 0,74%.

En aquest escenari, el dòlar es va mantenir pla en nivells de 1,035 EURUSD.

Cap on anem?

En resum, com ja comentat en l’anterior Visió de Mercats, les agressives i imprevistes polítiques implementades per Trump estan comportant una reorganització global reajustant les cadenes de subministrament i les decisions d’inversió empresarial globals. Aquest entorn més proteccionista accelerarà la creació de noves aliances i ecosistemes tecnològics. No obstant això, aquest “*decoupling” serà a costa possiblement d’una major inflació i un menor creixement. Accentuarà una major divergència en el creixement, inflació i tipus de les diferents economies.

Ara més que mai la diversificació suma al no dependre d’una sola classe d’actius o d’una regió específica, ajudant a reduir riscos enfront de la concentració de la gestió passiva.

Data
25 març 2025

Compartir

Llamar Contactar