Data
10 setembre 2024

Compartir

Què ha passat aquest mes?

Agost va destacar per la forta volatilitat viscuda malgrat acabar sent un mes positiu per als mercats financers. La coincidència d’unes dades per sota de l’esperat en el mercat laboral nord-americà juntament amb unes febles dades de compra per part de les empreses va acréixer el temor a una recessió de l’economia als EUA.

Això, unit a una pujada de tipus d’interès de 0,25% al Japó va posar en dubte la rendibilitat de les estratègies de carry trade estratègies que consisteixen a vendre o manllevar un actiu amb un tipus d’interès baix, amb l’objectiu d’utilitzar els ingressos per a finançar la compra d’un altre actiu amb un tipus d’interès més alt guanyant amb la diferència de tipus), provocant fortes caigudes.

Com a resultat el 5 d’Agost el Topix, principal índex japonès, va caure un 12%, la seva major caiguda diària des del dilluns negre de 1987.

La resta de mercats de Renda Variable es van veure arrossegats mentre la Renda Fixa es veia beneficiada, actuant ara sí, com a actiu refugi.

No obstant això, a final de mes el mercat va rebotar gràcies a unes millors dades d’inflació disparant les probabilitats de baixada de tipus d’interès als EUA confirmada per Jerome Powell en la trobada de banquers globals que va tenir lloc en Jackson Hole la tercera setmana d’Agost.

La deterioració en les perspectives macroeconòmiques juntament amb una major incertesa política i l’escalada en els conflictes a Orient Mitjà / Ucraïna continuaran aportant volatilitat al mercat.

La por a una recessió als EUA ens sembla exagerada donada la resiliència del consum i el mercat laboral. A més, el creixement econòmic es manté i la inflació es va moderant amb perspectives de més baixades de tipus d’interès a la vista als EUA.

Reacció dels mercats financers

Als EUA, l’índex americà SP500 va pujar un 2,28% i el Nasdaq va tenir un rendiment del 0,65% afectat pels resultats publicats d’algunes de les empreses que integren l’índex.

Europa va tenir un comportament positiu acabant amb un 1,39% en el mes.

el Japó va caure un -2,76% afectat pel canvi de política monetària, confirmat pel president del seu Banc Central, passant a ser més restrictiva donada la trajectòria ascendent de la inflació.

Els mercats emergents, en global, van tenir un comportament positiu (MSCI Emerging Markets USD) del 1,40%. No obstant això, si desglossem per països va haver-hi un comportament dispar. Mentre l’Índia continuava la seva senda alcista secundada per unes dades macroeconòmiques publicades fortes, a la Xina les dades continuen mostrant feblesa malgrat les noves mesures impulsades pel govern per a redreçar la situació del seu sector immobiliari.

En Renda Fixa, la moderació de la inflació juntament amb un “aterratge suau” de l’economia van fer augmentar les expectatives de baixades de tipus d’interès per part de la Reserva Federal nord-americana per a aquest Setembre. En aquest escenari, la Renda Fixa Governs (Bloomberg Global Aggregate Government Hedged EUR) va pujar un 0,81% i la Renda Fixa Corporativa (Bloomberg Aggregate Corporate Hedged EUR) augmento un 1,02%. La Renda Fixa contínua sent un element diversificador de les carteres per l’alt cupó que paga en el curt termini i per la potencial revaloració de preu en els trams llargs.

Quant a divises, el dòlar es deprecio fins a nivells de 1,1192 EURUSD en el mes superant el rang lateral en què es troba (1,05-1,10) des de finals 2022 impulsada per les expectatives de baixades de tipus d’interès. Per contra, el ien, davant la política monetària restrictiva adoptada pel Banc Central japonès, contínua amb el seu enfortiment acabant el mes amb una apreciació del 0,54%.

 

Data
10 setembre 2024

Compartir

Llamar Contactar