Data
12 juliol 2023

Compartir

Entenent per què Leo Messi decideix anar-se a l’Inter de Miami renunciant a milers de milions procedents d’Aràbia Saudi i com això ens pot ajudar a ser millors inversors.

El major contracte de la història del futbol. Per a, segurament, el millor jugador de la història d’aquest esport. 400 milions de dòlars per temporada.Aquesta és la xifra que, segons la premsa, li oferien des d’Aràbia Saudi a Leo Messi. Finalment, aquest va decidir anar-se a l’Inter de Miami, club que li ofereix “només” 40? milions de dòlars a l’any. Un salari… 90% inferior del que oferien prèviament! Potser et preguntes com aquesta història ens pot ajudar a ser millors inversors. O què tindrà a veure això amb els mercats financers. Però, en realitat, això ens explica com funciona gran part del món tal com ho entenem. I ho podem resumir en tres senzilles paraules: alienació d’interessos.

L’alineació d’interessos s’entén quan dues parts involucrades en un contracte estableixen unes certes condicions perquè totes dues parts tinguin el mateix objectiu i motivació, amb l’objectiu de maximitzar el bé comú. I aquí és on radica la clau de l’èxit de l’Inter de Miami i de la MLS (Major League Soccer, principal lliga dels Estats Units), per a atreure a Leo Messi.

Segurament, pensaràs que haurà influït el millor clima de Miami. O que la primera llengua de Miami és l’espanyol. La proximitat de Miami amb Argentina. Amb els amics i la família. No et diré jo que no. Segurament la decisió de l’astre argentí té en compte molts factors. Moltíssims. Racionals i sentimentals. Pensant per a la família (en termes econòmics de llarg termini així com de curt termini; escola, amics, etc) i els seus. Al final, la vida tant d’ell com de tots nosaltres, és un conjunt de decisions a futur sobre la base de la informació que tenim en el present. Això no s’allunya molt al dia a dia d’una gestora d’inversions i en com construïm una cartera d’inversió. Però, malgrat tots els condicionants que tenim sobre la taula, hi ha una cosa determinant en l’aspecte econòmic, i no és el salari fix del jugador.

I és que, a part dels “només” 40 milions que li ofereixen per temporada:

  • Apple

L’empresa més gran del món te els drets de la MLS i transmet els partits d’aquesta a Apple TV+. Per a atreure a Messi, s’ha filtrat que Apple ha entrat en l’operació, oferint a Messi un percentatge de les noves altes que aconsegueixi Apple TV+ pel seu paquet de subscripció a la MLS.

Actualment Apple TV+ té aproximadament 33 milions de subscriptors. Quants estaran pagant pel paquet de la MLS? Tenint en compte que el futbol no és el principal esport als Estats Units… Potser un 20% dels subscriptors? És a dir, uns 6 milions? A $80 dòlars per temporada serien uns ingressos d’uns 500 milions de dòlars. Amb l’arribada de Messi, quants pagaran el paquet o se subscriuran a Apple TV+ per això? El doble? El triple? Potser fins i tot molt més. Això a nivell mundial podria traslladar-se a centenars de milers de milions nous per a Apple TV+. Anem a posar números. Si els números que hem realitzat abans són correctes, i Apple TV+ ingressa “només” el doble amb l’arribada de Messi, estaria ingressant 500 milions de dòlars extra. Amb el contracte realitzat, si Messi s’emportés un… 25%? dels ingressos extra, amb això s’emportaria 125 milions de dòlars extra per temporada NOMÉS amb aquesta variable.

Disclaimer: Les dades són suposicions. Els únics reals són el nombre de subscriptors actuals d’Apple TV+ i el preu per temporada de la MLS.

  • Adidas

Adidas ha estat des del principi, el principal patrocinador de Messi. També ho és de tots els clubs de la MLS. Amb l’arribada del crack argentí, la MLS creix. Adidas creix. I així també ho farà el jugador. Adidas, com també passa amb Apple, també s’ha involucrat en l’arribada de Leo i li ha ofert en un percentatge dels ingressos extra que aconsegueixi Adidas d’ara endavant amb la venda de tot el merchandising de la lliga. Quants milions de persones es compraran la samarreta de Messi? I d’altres equips de la lliga, amb l’arribada d’altres cracks impulsats pel moviment de Messi? A preus que oscil·len entre $90 i $150 per samarreta, l’increment d’ingressos per a Adidas pot ser de milers de milions. Quant es pot emportar Messi per això? Un altre extra de milions.

  • Inter de Miami i la MLS

Messi, igual que Beckham en el seu moment,ingressarà un percentatge de tot el que facturi el club: ticketing, patrocinis, restaurants, etc. En el seu moment, Beckham cobrava 6,5 milions fixos per temporada. I la seva variable per aquesta clàusula va ser d’uns 250 milions de dòlars quan es va retirar. Quant pot acabar guanyant Messi? Per no parlar de la futura possibilitat de comprar una franquícia de la MLS amb la qual Beckham (seguint amb l’exemple) ha multiplicat per 7 la seva inversió. Centenars de milions de dòlars, com a mínim.

Amb tot això sobre la taula, podem arribar a entendre una mica millor el motiu pel qual Messi ha triat l’Inter de Miami com el seu pròxim equip. No és per un tema de salari (un 90% inferior), si no pel que pot arribar a aconseguir si la MLS acaba explotant com a lliga gràcies a ell (Molt més que el seu salari a Aràbia!). Això és una demostració clara d’alineació d’interessos entre jugador, club i lliga (i tots els interessats, com Apple i Adidas).

Com pot això fer-nos millors inversors?

En primer lloc, abans d’invertir els teus diners pregunta’t:

  • Estan els interessos del teu assessor alineats amb els teus com a inversor? Pregunta-li on està invertint els seus diners abans d’invertir!
  • Estan els interessos de la directiva en la qual inverteixes alineats amb els teus com a inversor? Quina part del patrimoni dels directius es troba invertit en la pròpia empresa? Estan venent o comprant accions de la companyia que representen?
  • El teu assessor guanya simplement amb els teus diners? Guanya més si els meus rendiments són millors? Guanya el mateix si compres un fons o un altre?

Entendre els interessos dels altres i detectar si estan alineats amb els nostres ens ajudarà a prendre millors decisions a nivell inversor tant com a nivell individual en la nostra vida personal i professional.

Pregunta sense por!

Estem alineats?

Data
12 juliol 2023

Compartir

Llamar Contactar