Data
18 gener 2024

Compartir

CARTA TRIMESTRAL QUART TRIMESTRE 2023

 

Què ha passat durant el 2023?

L’any 2023 va estar marcat per la incertesa sobre l’evolució dels tipus d’interès i la seva afectació a l’economia, després de les significatives pujades tant a Europa com als EUA que va haver-hi l’any anterior.

La persistent inflació, un mercat laboral en nivells màxims als EUA i, en menor mesura, a Europa, van suggerir al principi de l’any la necessitat de mantenir una política monetària restrictiva, generant preocupacions sobre el creixement econòmic.

Al març, el col·lapse de Silicon Valley Bank als EUA i Credit Suisse a Europa van fer saltar totes les alarmes retornant la volatilitat als mercats després d’un principi d’any més complaent.

A més, una inestabilitat geopolítica creixent amb el conflicte bèl·lic a Ucraïna, la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina, les retallades de producció de l’OPEP o el conflicte israelià i les seves derivacions, tampoc van ajudar.

No obstant això, en l’últim trimestre de l’any, la publicació d’unes dades d’inflació millors de l’esperat i unes declaracions del president de la Reserva Federal nord-americana més complaents van fer augmentar les expectatives de retallades de tipus d’interès a principis del 2024 i van allunyar la perspectiva d’un aterratge brusc de l’economia.

 

Com han reaccionat els mercats financers?

Tot això es va traduir als mercats financers amb un comportament irregular dels actius financers fins al tercer trimestre, quan l’optimisme per la possible baixa de tipus i un aterratge suau van comportar pujades en gairebé tots els actius.

En Renda Variable els mercats amb majors pujades l’any van ser:

– El Japó amb una pujada del 32,82% gràcies a la seva descorrelació respecte a la resta de mercats. Manté un creixement estable, una política monetària ultra expansiva i impulsa mesures de reformes empresarials per a afavorir l’eficiència de les empreses.

– Els EUA amb una rendibilitat en l’índex S&P500 del 22,99% liderat per les “set magnífiques” (Nvidia, Meta, Alphabet, Microsoft, Apple, Tesla i Amazon) gràcies a la tecnologia i a la irrupció de la intel·ligència artificial generativa.

Quant a la Renda Fixa, els tipus d’interès elevats fixats pels Bancs Centrals van brindar bona rendibilitat, especialment en trams curts de durada. A més, en l’últim trimestre, la notícia de possibles baixades de tipus d’interès també va comportar guanys en els trams més llargs de durada. Tancant l’any amb un 4.56% de rendibilitat per al deute governamental i un 6.51% per al deute corporatiu.

Davant aquest escenari el dòlar es va depreciar un 3,12% l’any.

En aquest context, les rendibilitats acumulades l’año van ser del 5,04% per al Ginvest GPS Conservative, 9,40% per al Ginvest GPS Balanced, 12,52% per al Ginvest GPS Dynamic y 15,87% per al Ginvest GPS Long Term.

 

Quines són les perspectives per a 2024?

Encara que la inflació a Europa i els EUA sembla haver tocat sostre, els bancs centrals tindran problemes per a aconseguir aconseguir el seu objectiu de mantenir la inflació al 2%.

La situació geopolítica ha empitjorat amb la continuació de la guerra d’Ucraïna, l’escalada de violència a Orient Mitjà i les ocupades agendes polítiques amb eleccions presidencials al mig món que es perfilen com a fonts de volatilitat addicional.

El risc principal que semblen encarar els mercats en 2024, a priori, serà en quin grau s’alentirà el creixement econòmic.

En aquest context, des de Ginvest, continuem estant en fons de companyies de qualitat que inverteixin en aquells sectors estructurals generadors de rendibilitat, independentment de l’escenari econòmic del 2024.

 

Quines són les conviccions de Ginvest?

Les nostres conviccions a llarg termini són la disrupció digital liderada per l’IA, la desglobalitazió provocada per la competència estratègica entre els EUA i Xina, l’increment de tensions geopolítiques, la transició cap a una economia baixa en carboni i zones geogràfiques descorrelacionades és a dir, alienes al binomi inflació/creixement, com serien el Japó o Àsia.

A més, s’han introduït tàctiques com invertir en petites companyies o sectors beneficiats per l’entorn actual de mercat.

En Renda Fixa, davant l’incert panorama econòmic, per la part de crèdit ens mantenim en la seguretat relativa oferta pel deute amb grau d’inversió en lloc del deute d’alt rendiment.

Quant a durades, durant tot el 2023 ens vam mantenir amb durades elevades, anticipant baixades de tipus que van començar a materialitzar-se en el tercer trimestre, per la qual cosa decidim reduir-la a la fi d’any.

L’escenari que es projecta per a 2024, amb baix creixement econòmic i amb tipus d’interès elevats donada una inflació més persistent de l’esperat, és un entorn perfecte per a construir carteres diversificades.

L’inversor disposa actualment d’una àmplia gamma de fonts de rendibilitat des de la rendibilitat que ofereix la Renda Fixa a curt termini i gairebé sense risc fins a la Renda Fixa de major durada o crèdit en el llarg termini, augmentant el binomi rendibilitat/risc amb la perspectiva de més llarg termini.

I, si l’estratègia ho permet, posicionant-se en Renda Variable ja que els conflictes bèl·lics, recessions econòmiques o qualsevol altre esdeveniment negatiu generen oportunitats d’inversió per a aquells inversors que estan disposats a assumir la incertesa inherent que sempre comporta el mercat.

Data
18 gener 2024

Compartir

Llamar Contactar