Selecció de pel·lícules imprescindibles per a qualsevol amant dels mercats financers.
Pous d’ambició (There Will Be Blood). Paul Thomas Anderson, 2007.
1900’s – La determinació de l’emprenedor i l’auge de la prosperitat americana.
Aquesta arrasadora obra mestra narra l’origen i el desenvolupament de la prosperitat dels Estats Units mitjançant una de les seves principals indústries, la petrolífera.
És el retrat d’un home fet a si mateix, de miserable excavador de pous a magnat milionari. A mesura que la seva fortuna creix, els seus valors desapareixen.
La pel·lícula narra el desenvolupament del protagonista, paral·lelament al desenvolupament dels principals segments de la societat, com la indústria, el transport, els béns immobles, la religió o fins i tot la pròpia família.
Dirigida per Paul Thomas Anderson i magistralment interpretada per Daniel Day-Lewis, oscaritzat pel seu paper.
Temps moderns, (Modern Times) Charles Chaplin, 1936.
1930’s – La producció en cadena (Taylorisme) i la conseqüent l’alienació dels empleats.
En plena Gran Depressió, després de l’enfonsament de la borsa al 1929, els Estats Units es troben en un moment expansiu d’un modern mètode productiu dissenyat per Frederick Winslow Taylor, la producció en cadena.
Aquest innovador sistema organitzatiu, especialitza a l’obrer en una funció repetitiva, millora la seva productivitat i l’empresari augmenta notablement el rendiment sobre el capital. Les conseqüències són l’explotació laboral i un deteriorament dels drets del treballador, que acaben en l’alienació.
Aquesta inoblidable pel·lícula, dirigida i interpretada per Charles Chaplin, narra la història d’un treballador d’una fàbrica “Fordista” que acaba embogit davant tanta pressió productiva. Sens dubte, una de les obres més importants de la història del cinema i un document cultural clau per a comprendre la nostra història recent.
Una ment meravellosa (A Beautiful Mind). Ron Howard, 2001.
1950’s – La guerra freda i la teoria de jocs.
Russell Crowe interpreta el biopic sobre el matemàtic John F. Nash (premi nobel d’economia, 1994) en el qual relata els seus anys d’universitat en Princeton on desenvolupa la Teoria de Jocs, s’enamora i conviu amb la seva confusa ment esquizofrènica.
A causa dels seus descobriments i la seva aplicació en teories de negociació (va estudiar les decisions òptimes que prenen els adversaris davant un determinat conflicte) va ser reclutat pel ministeri de defensa de USA, exercint un important paper en la guerra freda contra l’URSS.
Uns certs paral·lelismes afloren en aquesta pel·lícula. Després de revolucionar la matemàtica i l’economia, John Nash va acabar humilment la seva carrera impartint classes en la mateixa universitat, Princeton, que va veure gestar les seves teories i que va obtenir grans beneficis gràcies a la figura del seu geni. Aquesta emotiva i bonica pel·lícula que va ser premiada amb quatre premis Óscar, entre ells, millor director i millor pel·lícula, però Crowe, l’actor protagonista que porta el pes de tota l’obra no va rebre cap premi per la seva magistral interpretació.
El fundador (the Founder). George Lee Hancock, 2016.
1950s – Emprendre després dels 50 i el model de franquícies de McDonald’s.
Biopic sobre Ray Kroc, un venedor de batedores que, passats els 50 anys va emprendre i, amb pràctiques de dubtosa ètica, va revolucionar la indústria de l’hostaleria amb la multinacional McDonald’s
L’origen, una petita hamburgueseria eficientment regentada pels germans McDonald’s. Ray Kroc, fascinat per la velocitat de la seva cuina va tenir la visió de replicar el model productiu mitjançant un sistema de franquícies. A mesura que avança la pel·lícula es revela el veritable negoci darrere de McDonald’s, els béns immobles.
Resulta interessant veure com es van implementar pràctiques que després s’han convertit en teories de la gestió empresarial, com són la millora de les operacions, metodologia Lean, Layouts, rellançament d’una marca, escalabilitat del negoci o pivotar de model de negoci.
Wall Street. Oliver Stone, 1987.
1980’s – Gordon Gekko i l’era dels taurons de Wall Street
Charlie Sheen interpreta a un jove i ambiciós broker de borsa recentment llicenciat, el somni del qual és treballar amb el magnat de les finances Gordon Gekko (Michael Douglas, oscaritzat pel paper).
El jove aspirant, fill d’un humil mecànic sindicalista, aconsegueix entrar en el cercle de Gekko, gràcies a la seva determinació. A poc a poc va descobrint que, l’home al qual admira és un personatge sense escrúpols que ha generat ràpidament una fortuna basada en l’engany i la manipulació.
La pel·lícula és un cru retrat de la cobdícia i la voracitat dels “taurons financers” dels anys 80’s, prèviament al crack del 87. Tot això, cristal·litzat en un dels personatges més icònics de la història del cinema, Gordon Gekko i amb un especial menció al discurs davant una junta d’accionistes, que va passar a la posteritat.
Curiosament el director, Oliven Stone, coneixia bé els secrets del món de Wall Street ja que el seu pare era una agent de borsa.
El llop de Wall Street (The Wolf of Wall Street). Martin Scorsese, 2013.
1980’s – El creixement exponencial de Wall Street en els 80’s
Basada en la vida desenfrenada de Jordan Belfort (interpretat per un inspiradísim Leonardo DiCaprio), narra l’ascensió epopéyica d’un jove agent de borsa fins a convertir-se en un dels grans Brókers de Wall Street, abans d’ arribar a la trentena.
Va ser una dècada de diners fàcils i barats que va provocar una gran expansió de l’economia financera de Wall Street i conseqüentment va generar nombrosos multimilionaris.
La pel·lícula, premiada amb cinc premis Oscar, recorda alguna de les grans obres anteriors del cinema de gàngsters del mateix director. Té un ritme trepidant i és exagerada en totes les seves facetes, emulant així, els excessos comesos durant aquells anys.
La xarxa social (The Social Network) David Fincher, 2010.
2005 – Les Startup i la disrupció dels nous models de negoci.
Facebook ho va canviar tot i aquesta pel·lícula narra les peripècies del seu fundador, Mark Zuckerberg el bilionari més jove de la història.
La pel·lícula es desenvolupa des de la gestació en la residència universitària d’Harvard, amb un Zuckerberg mogut pel despit d’una ruptura sentimental, fins a la sortida a borsa i totes les polèmiques acusacions entre els socis fundadors i rivals.
És interessant per a conèixer més sobre els nous models de negoci digitals, la innovació en l’ecosistema emprenedor i les dificultats dels primers anys de les Startup. La pel·lícula va obtenir 4 Óscars en la part tècnica.
La Gran Aposta (The Big Short). Adam McKay, 2015.
2007 – Michael Burry, la crisi Subprime i els CFDs.
Narra els moments previs de l’esclat de la bombolla immobiliària (2007) i la posterior crisi financera, la gran recessió (2008). Moments en els quals Michael Burry (Cristian Bale) va saber interpretar que alguna cosa no anava bé i pronosticar la gran crisi, abans que tot esclatés.
Va detectar que gran nombre dels crèdits hipotecaris concedits tenien un creixent risc d’impagament, per la qual cosa va decidir apostar contra el mercat immobiliari, invertint a la baixa mitjançant la creació d’un hedge fund, una operació que va implicar un endeutament total dels seus béns personals, un gran desgast i donar moltes explicacions a la resta d’inversors.
Narrada amb dinamisme i amb l’ànim d’explicar operacions financeres complexes amb llenguatge divulgatiu, va obtenir un óscar al millor guió.
Margin Call. JC Chandor ,2011.
2008 – La fallida de Lehman Brother’s
Una sòlida crònica minut a minut que narra les 24 hores prèvies al gran terratrèmol que va suposar la fallida d’un dels bancs d’inversió més grans del món.
Un jove analista detecta que el banc per al qual treballa està en risc imminent de fallida, des d’aquest moment comença una carrera contra rellotge que deixa sense alè. Durant el transcurs de 24h es prenen decisions financeres i morals que col·loquen a aquesta pel·lícula com una de les indispensables per a qualsevol persona amb interès pels mercats financers.
Eloi Romero Valls
DIRECTOR DE DESENVOLUPAMENT DE NEGOCI