Estimats doomsters

“Mar regirat guany de pescadors”


Aquest vell refrany traduït a l’argot financer significa que en moments d’extrema volatilitat és quan es poden trobar les millors oportunitats en el mercat.

En les següents línies els vull explicar per què opino fermament que ens trobem en un moment molt favorable per a la inversió, en contra del que pensen molts fatalistes o com se’ls sobrenomena en el mercat, “doomsters”. 

És fàcil d’entendre que l’inversor actual no comparteixi el mateix punt de vista. Fa 16 mesos que portem mercat baixista on només hem tingut petits repunts a manera d’alleujament i tots els catalitzadors a escala global semblen no millorar. Però el nostre treball, és estudiar les condicions a l’entorn d’inversió, especialment el comportament dels inversors i comprendre on es troba el mercat dins del cicle econòmic allunyant-nos de tot el que és soroll.

En aquest article, els vull transmetre totes aquelles raons per les quals ser optimistes i exposar totes aquelles oportunitats que veig en els nostres dos principals actius, la renda fixa i la renda variable, i per descomptat sense perdre de vista l’entorn macroeconòmic. 

 
El despertar de la renda fixa


Comencem per la part de renda fixa. Com saben els nostres volguts co-inversors aquest actiu és un dels quals més ha sofert l’actual crisi d’inflació i la posterior pujada de tipus. Fa a penes uns anys la majoria de bons d’alt rendiment estaven oferint TIRs del 3-4% i fins i tot alguns d’ells sortien al mercat oferint només un 2%. Però avui dia la cosa ha canviat, aquests bons rendeixen al voltant del 8% i les taxes de default continuen sent de les més baixes de la història. Això ens brinda grans oportunitats en renda fixa, on tan sols augmentant una mica la durada i el risc de crèdit podem obtenir una gran rendibilitat per a inversors de perfil moderat.

D’altra banda, esperem que la inflació s’estabilitzi aquest 2023 i comenci una tendència a la baixa durant la segona meitat d’any, la qual cosa provocaria una frenada en l’escalada de tipus. La mateixa FED ja no parla de pujades, sinó si aquestes continuaran. No obstant això, en cap cas anticipem retallades dels tipus. Això implica que en els pròxims anys podrien obtenir-se les millors rendibilitats en renda fixa i això és una molt bona notícia per als inversors menys arriscats. 

 
Renda Variable en oferta


En un mercat alcista, quan valorem les empreses de les diferents maneres que ens explica Miquel Cantenys en diversos dels seus
articles, podem arribar a diferents interpretacions de si una empresa està cara o barata, ja que influeixen múltiples aspectes. Molt diferent és quan ens trobem en un mercat baixista com l’actual, on al meu entendre, es comencen a veure cotitzacions d’empreses molt infravalorades. Com deia John Templeton, “quan els mercats estan al punt màxim de pessimisme és moment de comprar”.

Si ens fixem en la part americana, podem trobar diversos exemples on els seus múltiples es troben més d’un 20% per sota de la seva mitjana històrica com és el cas d’una de les nostres principals posicions en cartera Alphabet (Google) i fins i tot algunes altres com a Meta (Facebook) els seus múltiples cotitzen un 40% per sota de la mitjana dels últims anys. Totes dues empreses les trobem en un dels nostres principals fons, l’Amundi Índex S&P 500. Hem de destacar que la temporada de resultats empresarials ha sortit millor de l’esperat, als EUA el 75% de les empreses cotitzades han batut estimacions.

A Europa, tan sols si ens fixem en la ràtio preu/benefici de la mitjana del Stoxx 600 podem veure que aquest cotitza amb un descompte del 25% respecte a la seva mitjana. Destaquem, per exemple, Commerzbank una de les primeres posicions del fons Magallanes Value, que actualment el seu PER cotitza amb un descompte de més del 50% i les seves altres ràtios molt per sota de la seva mitjana històrica

Tot això em porta a pensar que des d’una visió global i amb una perspectiva de mitjà i llarg termini és un molt bon moment per a comprar companyies de qualitat, a preus més que raonables. Empreses que han incrementat la seva inversió en innovació amb l’objectiu de reduir costos, substituir productes, materials o aquells serveis menys afectats per la pujada dels preus. Per això, continuem invertint principalment en fons amb companyies que aposten especialment per la digitalització i la tecnologia, ja que creiem que serà un dels principals vents de cua de la dècada vinent.

 

Entorn Macroeconòmic

En primer lloc, la reobertura de la Xina suscita esperances. Després de més de 3 anys amb tancaments massius i polítiques Covid zero, la Xina dona un cop de timó i espera tenir una recuperació cíclica. Actualment, la base d’estalvi i la taxa de dipòsits de la Xina és molt important i es creu que amb la reobertura, una gran part d’aquest capital es destinarà a béns i serveis del mateix país, la qual cosa s’espera que augmenti els beneficis de les empreses durant els pròxims 12 mesos.

En consonància, s’espera que Àsia tingui en general un molt bon comportament durant els pròxims anys a causa de la gran reducció de costos que està experimentant el mercat.

En segon lloc, estem a les portes d’una revolució digital. Sens dubte la gran majoria d’analistes, estem d’acord que la dècada vinent estarà marcada per la intel·ligència artificial, la robòtica i l’emmagatzematge d’energia. Els tres junts es preveu que representin un canvi de paradigma similar a la internet.

La intel·ligència artificial pot accelerar multitud de processos en tots els sectors econòmics, on afectaran l’usuari final, que canviarà la seva manera de gastar, treballar i gaudir del seu temps lliure. Per posar un exemple, una IA pot produir un model d’imatge per 0.08€ i en menys d’un minut, en canvi, un humà trigaria 5 hores i tindria un cost de 150€.

D’altra banda, la robòtica, encara que també vingui catalitzada per la IA, reduirà enormement els costos de producció i augmentarà el rendiment i precisió de les peces finals.

Finalment, l’emmagatzematge de l’energia canviarà tot el nostre sistema de mobilitat a través de la conducció autònoma, reduint de manera brutal els costos i transformat el paisatge de totes les ciutats.

 

En conclusió


La suma de les rendibilitats en renda fixa més les empreses infravalorades i un entorn econòmic potencialment favorable ens ofereixen una de les millors oportunitats en els nostres temps per a la inversió. 

Ressaltar que aquesta perspectiva es tracta únicament de l’opinió d’un servidor i d’una convicció a llarg termini, ja que com hem dit sempre, el curt termini és impredictible.

 

 

francesc dominguez director de riscos de ginvest

Francesc Domínguez Masdeu

Director de riscos